Mestám a obciam sa má zjednodušiť správa daní

31.05.2014 Bratislava

Bratislava 30. mája (TASR) – Zjednodušiť obciam správu miestnych daní a zvýšiť ich výnos, posilniť právnu istotu daňovníkov a odstrániť niektoré interpretačné nejasnosti v praxi. To je cieľom návrhu novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorý by mala na svojej stredajšej (4. 6.) schôdzi prerokovať vláda.

Mestá a obce majú zákonom získať nové splnomocnenie, ktoré im umožní určiť inú sadzbu dane z pozemkov pre tie pozemky, na ktorých sa nachádzajú transformačné stanice alebo predajné stánky. Upraviť by sa mal aj základ dane pri stavbách hromadných garáží umiestnených pod zemou, ktorým bude zastavaná plocha, teda pôdorys stavby na úrovni najrozsiahlejšej podzemnej časti.

V záujme spresnenia predmetu dane za ubytovanie v ubytovacom zariadení rezort financií navrhuje taxatívne vymedzenie ubytovacieho zariadenia priamo zákonom. Zároveň chce odstrániť administratívnu záťaž miest a obcí v daňovom konaní zjednodušením postupu vo vyrubovacom konaní.

V prospech poplatníkov zákon zavádza povinnosť obce vydávať rozhodnutia o vyrubení poplatku aj pri množstvovom zbere. Občan tak môže uplatniť opravné prostriedky podľa daňového poriadku rovnako ako pri ostatných miestnych daniach a tiež zaplatiť poplatok v splátkach. Vymedzuje sa aj okruh poplatníkov, pre ktorých obec môže poplatok znížiť, alebo ktorých môže od neho úplne oslobodiť na základe kritérií obsiahnutých vo všeobecne záväznom nariadení.

Ak vláda zákon schváli, účinnosť nadobudne 1. novembra 2014.
 

Vyberte región